Bursa Aurului / Marcarea

· Marcarea ·

Marcarea

Bijuteriile si obiectele din metale pretioase, datorita valorii, a pretului se falsifica. Falsurile se pot executa din metale sau aliaje lipsite de valoare sau din metale pretioase avand un titlu inferior celui inscriptionat pe obiect sau declarat. De asemenea, falsurile se pot executa si prin stantarea unei anumite marci care este indescriptibila, cu intentia de a induce in eroare. Obiectul este considerat autentic atunci cand exista pe el marcaj si acesta este descriptibil. Pentru legislatia in vigoare, va rugam consultati pagina legislatie.

1. Procedeul microscopic, procedeu prin care cu ajutorul microscopului sau a lupei se identifica marcajul, care consta in aplicarea fie a titlului, care pentru aur poate fi : 958 ‰ , 916‰ , 900‰ , 850‰ , 750‰ , 583‰ , 500‰ , 375‰ , 333‰ , pentru argint: 950 ‰ , 935‰ , 925‰ , 900‰ , 835‰ , 800‰ iar pentru platina 750‰ , fie a numarului de carate , folosit numai pentru aur, acesta fiind 23K, 22K, 20K, 18K, 14K, 12K, 10K, 9K, 8K. Cele mai folosite titluri pentru bijuteriile din aur sunt 750‰, 583‰, 333‰ adica 18K, 14K, 8K iar pentru argint 925‰.

Obs: in cazul in care dorim obtinerea unei bijuterii din aur de un alt titlu decat aurul oferit la schimb, putem aplica urmatoarea formula:
(M0M x K0) / K1 = M1 unde:

M1 -masa in grame a obiectului dorit
M0 - masa in grame a obiectului dat la schimb
K0 - numarul de carate al obiectului dat la schimb
K1 - numarul de carate al obiectului dorit

De asemenea, pot exista marci ale statului, reprezentate printr-un simbol, acestea fiind modificate la anumite intervale de timp, precum si marci ale breslelor (pana in 1873), mestesugarilor breslelor, ale bijutierilor particulari.

Marcarea unui obiect presupune insculptarea in metalul respectiv a unei forme, litere etc, care:

- atesta faptul ca obiectul respectiv este facut dintr-un anumit material, sau asa zisa marca de control

- atesta titlul acelui material (titlul este cantitatea de metal pretios din obiectul respectiv)

Pe obiectele din metale pretioase in afara marcii de control (aplicata in general de catre banca de stat a perioadei respective ) se mai gasesc si alte marcaje care pot reprezenta:

- marca atelierului unde a fost executata bijuteria sau obiectul

- marca lucratorului din atelierul respectiv

- marca anului cand a fost facut obiectul

Toate aceste marcaje de atelier, lucrator, an, nu sunt obligatorii, ele fiind folosite in general de catre ateliere cu traditie, bijutieri regali sau artisti. Prin marcarea obiectelor se certifica provenienta acestora si totodata se garanteaza calitatea lor.

 

·ANPC· / Legislatie / Autorizatii / Marcarea / Bursa Aurului ©2017 / Firme Surori